Ce mai zice lumea despre noi

vineri, 4 octombrie 2013

| | |
Cotidianul online "Lupa mea" şi-a îndreptat atenţia  către munca noastră şi au scris un articol despre noi:

"
SPECIAL | Când vine vorba despre învelișul unei cărți, mai precis despre coperte, puțini dintre noi și-ar imagina că acestea necesită o anumită tehnică și, în spatele unora dintre ele, se află o poveste. Printre cei care reuşesc să creeze o adevărată formă de artă se numără designerii de copertă şi legătorii de carte. Cărți de oaspeți, jurnale, albume foto, jurnale de buzunar sau chiar coperte pentru laptop sau e-book, pe toate acesteale realizează și își pune amprenta Alexandru Andrei, artist handmade.

Atunci când vine vorba despre cărţi, albume sau jurnale privite ca obiect în sine, fiecare detaliu contează, de la hârtie şi caracterele de tipărire, până la coperte. De cele mai multe ori, chiar dacă pare acum demodat în fața mai modernului blog, un jurnal este martorul propriului traseu în viață, un prieten care povestește și îți aduce aminte cât ai încercat, ce ai făcut și cât ai iubit. De aceea, acest prieten intim ți-l dorești într-un fel special, chiar unicat. Pentru acest lucru s-a născut Alexandru Andrei, chiar dacă în urmă cu ceva ani nici el nu știa asta, fiind la bază inginer de meserie.
Pentru Alexandru, povestea copertelor începe cândva prin 2009, când, împins de împrejurări, s-a apucat singur să realizeze un jurnal. „Prietena mea își dorea un jurnal și, negăsind nimic pe placul meu prin oraș, m-am decis să i-l fac eu”, își începe Alexandru povestea. Zis și făcut. După ce s-a documentat puțin pe internet, a folosit pielea de la o tapițerie veche și, urmând pașii învățați virtual, din mâinile lui a ieșit, după cum singur spune, „poate cel mai reușit jurnal de pînă acum”. Restul a venit de la sine. După încă un jurnal pentru un prieten, și încă unul, au urmat pozele, blogul personal și așa a luat ființă Skoo BookS. 

„Mergem pe ideea de reciclare”
Din vara lui 2011, i s-a alăturat și prietenul și colegul de facultate Marius Pandelea, care aprecia mult ce făcea amicul său. „Am încercat să fac și eu, și pe parcurs am învățat. La început, asta nu era prioritatea noastră. Mai făceam un album foto azi, mâine pauză, apoi un  jurnal și tot așa. Însă ne-am revenit și ne-am pus serios pe treabă”, povestește Marius. Cel mai adesea, la coperte foloseşte pielea de vită și, în general, materia primă și-o procură din târgul de haine vechi și mai puțin de pe net. „Noi mergem pe ideea de reciclare. Începând de la pielea de la diverse genți, haine sau tapițerii și până la hârtie veche sau chiar și lemn”, spune Alexandru. Pentru că pe perioada masterului a locuit la București, Alexandru a învățat la Atelierul de carte tainele copertării și legătoriei cu hârtie reciclată. Acolo a învățat că hârtia se învechește cu cafea sau ceai negru, precum și tehnica de embasare, în care modelul este scos în relief.

Darkness Cage, Rec. și Miorița
Fiind realizate manual, mai toate produsele sunt unicat, sunt însă câteva care ies din tipare: Miorița , un jurnal din blană de oaie neagră, Darkness Cage având paginile învechite și legate manual, cu coperte din piele naturală și sistem de închidere cu catarame, Rec. un carnețel vintage ale cărui coperte sunt din casete audio, Rune un jurnal cu 240 de pagini învechite de timp, legate manual, cu coperte din lemn masiv vechi care au inscripții runice gravate manual. Parcă aducându-și aminte de primii ani de școală, cei doi artiști au pus în valoare banala călimară cu cerneală, pe care au îmbrăcat-o în piele naturala sau sfoară de cânepă, iar clasicul stilou chinezesc s-a transformat aproape total: tocul din plastic a fost înlocuit cu unul din viță de vie. Cum sunt în pas cu vremurile, pentru cei care vor un plus de personalitate laptopului sau tabletei, cei doi artiști pot îmbrăca obiectele cu coperte sau huse din piele.
O comandă specială a venit din partea unei firme care organiza un eviment al Casei Regale. Așa a luat naștere Royality, „o carte în stil mare, și la propriu, și la figurat. Are aproximativ dimensiunile unui format A4, cu 200 de pagini învechite, puțin arse pe margini. Coperta este din piele întoarsă, gravată cu blazonul Regatului Unit al Marii Britanii la care s-au mai adăugat câteva elemente grafice după placul doritorului. Este lucrată sută la sută manual”. Când nu sunt prezenți la târguri de profil, în Craiova sau prin țară, băieți creează în atelierul lor din centrul orașului și, după cum spune Alexandru, „când lucrez îmi vin ideile”.

Tot articolul îl găsiţi aici: http://www.lupamea.ro/articol.php?id=20180

0 comentarii: